Opgør med en havemyte – Store græsplæner stjæler mere tid end en rigtig have – Kun med planter, siger Frank Lentfert

Danske have-ejereadskiller sig ikke ret meget fra have-ejere i mit hjemland, selv om en almindelig privat have i Hollander mindre end her! Til gengæld lever danskerne i den vildfarelse, at en have med en kæmpestor græsplæne og store flisebelagte terrasser er en let have. Men den kræver faktisk mere tid end en have, der bugner af forskellige træer, buske og planter!<<

Påstanden fremsættes af 40-årige Frank Lentfert, professionel havedesigner med hollandsk blod i årerne og med 20 års erfaring fra den kæmpestore planteskole Boomkamp Gardens ved byen Entschede. Nu arbejder han på Grejsdalens Planteskole, hvor han har været i godt et års tid.

Siden Frank Lentfert tiltrædte for et år siden, har han drejet planteskolen op i et højere gear, når det drejer sig om at rådgive kunderne.
– Taler vi om unge ny-bygger-familier, der lige er blevet færdige med deres drømmevilla, drejer det sig om at få planlagt og anlagt en ny have fra bunden, der også er pæn og harmonisk om 5 år og om 10 år. De går som regel efter en >>nem have<<, der ikke kræver så meget arbejde – og mange af dem tror altså, at det hele skal sås til med græs, fordi en græsplæne er til at overskue. Men det passer ikke!

– En græsplæne skal slås èn til to gange om ugen i hele sommerhalvåret. Det sluger meget mere tid end planter og ukrudt, der skal fjernes én gang imellem. Endnu være er det, hvis man også har lagt en hulens masse belægningssten rundt om huset. Græs og ukrudt titter hurtigt op mellem fliserne, så man skal bruge flere eftermiddage med en ukrudtsbrænder eller et lugejern – og det var jo ikke meningen fra starten, vel? spørger Frank Lentfert med et skælmsk smil.

Ind med planterne igen.

Han opfordrer derfor husejere til at anlægge >>en rigtig have<< med forskellige planter. Med træer og buske i forskellige højder og bede med både stedsegrønne planter og sæsonblomster.
– Får man tingende sat sammen på den rigtige måde, får man fra starten en levende og spændende have, der bestemt ikke kræver nær så meget tid som græs og fliser!

Frank Lentfert erkender, at mange have-ejere har svært ved at overskue. hvordan de skal komme igang, og hvordan de skal bevare overblikket, når en flad mark skal forvandles til en grøn oase. Eller for den sags skyld, hvordan den gamle parcelhus-have skal se ud efter en radikal forandring.

– Selvfølgelig er det svært. Mange tropper op på planteskolen, hvor de lynhurtigt bliver begejstert for de første, de bedste planter, der måske står lige inden for lågen. I løbet af en time kan de fylde hele vognen med en ordentlig buket af flotte buske og træer, som de gerne vil have med hjem. Uden at skele til, hvordan planterne tager sig ud om vinteren eller om fem-ti år.
Måske stikker et par af træerne i vejret, mens et par buske taber terræn, og så er der ikke længere balance i tingende. Det hjørnebed, som ser godt og flot ud i dag, holder måske ikke i længden, fordi den store overordnede haveplan ikke var på plads!

– Det er min opgave og vores opgave som planteskole at undgå den slags fadæser, forklarer Frank Lentfert med en charmerende snert af hollandsk accent.

Artikkelen blev udgivet i Vejle Amts Folkeblad, efteråret 2007 i sektion DIN BOLIG – Bolig, Design, Indretning, Trends og Shopping/ under Bolignyt

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s