Hollandsk have-ekspert har etableret Flisehaven i Grejsdalen. Eksklusiv udvalg af natursten til hele Danmark

Integrationen går begge veje. Og det behøver ikke at gå langsomt. Frank Lentfert og familien flyttede i 2006 til Danmark fra Holland. Han og familien bor i dag i Lindved. Men her stopper integrationen ikke. For Frank Lentfert er nemlig i færd med at integrere de hollandske havetraditioner i Danmark. Og danskerne kommer langvejs fra for at se hans visioner og ideer.

Åen og vejen bugter sig i fællesskab gennem de mange sving ud gennem Grejsdalen. Langsomt bliver der længere mellem husene og skoven er til sidst vokset helt ind over vejen. Her ligger Grejsdalens Planteskole. For fire år siden lå Grejsdalens Planteskole helt alene, det gør den ikke mere.

For tre år siden startede Flisehaven. Dengang med en udstilling af natursten i indkørslen hos planteskolen.

– Jeg havde sat nogle natursten op ude i indkørslen som planteskolens gæster så kunne se, siger Frank Lentfert, der ejer Flisehaven.

Natursten er en betegnelse for sten der er hugget ud af forskellige klippetyper, enten som store, tykke eller tynde, aflange eller romerske formater. Natursten findes i alverdens flotte farver, og skæres som gulvfliser til stuen, terasse belægning, eller til indkørslen, som stenvægge eller som trappesten – Der er uendelige muligheder.

Alt for meget beton

Tilbage i 1987/88 arbejdede Frank Lentfert i Danmark, holdte siden forbindelsen til Grejsdalens Planteskole ved lige. Derfor havde han en god fornemmelse af, hvad danskerne ikke vidste, at de gik og manglede.

– Danskerne har lagt masser af fliser. Og de har en tendens til at ligge de samme fliser over det hele. I indkørslen, i havegangen og på terrassen. Jeg synes sagtens man kan bruge nogle forskellige farver og former. Det giver mere variation og er mere afvekslende og så kan jeg ikke forstå at i bruger så meget beton. De naturlige sten er meget smukkere, siger Frank Lentfert.

Holder næsten evigt

Flisehaven er en 1500 m2 stor have, der ligger i forlængelse af planteskolen ned mod åen. Her kan gæsterne se mulighederne i naturstenene og samle inspiration til deres egen have. Frank Lentfert har benyttet omkring 40 forskellige slags natursten til rundt i haven. Selvom udvalget er meget større.

– Vi har omkring 1000 forskellige varianter af natursten. Hvor de største fliser er 120 cm gange 100 cm. Men det vil være omsonst at forsøge at vise dem alle sammen frem i haven, det ville virke meget forvirrende og slet ikke skabe den ro og harmoni jeg ønsker, siger Frank Lentfert.

Åen i Grejsdalen slår et sving omkring haven og giver et godt ekko til havens vandkunst. Ligesom havens fliser er også havens planter placeret hvor klipperne, der senere er blevet til havens fliser, stammer fra. De sten der er brugt i inspirationshaven kommer fra mange forskellige steder på jorden. Udvalget spænder fra vulkansten med store huller over til tibetansk granit. Klipper der sagtens kan være 50-100 mill. år gamle. Derfor gør det heller ikke nogen forskel, om de ligger 2 eller 20 år på terrassen.

– Natursten mister jo ikke farven eller bliver matte efter nogle år. De er meget lettere at holde end betonfliser. De kan holde til meget mere. Almindelige betonfliser kan ikke holde til at blive højtryksrenset, hullerne i betonfliserne bliver større. De alger man fjerner kommer bare endnu kraftigere tilbage året efter. Det sker ikke med natursten, siger Frank Lentfert.

Planerne er også lagt i støbeskeen

I dag breder inspirationshaven sig over et areal på 1500 m2, men det er langt fra nok. Planerne om næstesommers inspirationshave er allerede ved at tage form i Franks tanker. For det er vinterens mørke måneder der bliver brugt til at give haven ny inspiration. – Den udstilling vi har i år, har taget mellem 6-7 uger at bygge op. Sådan skal det være. For jeg vil vise det sidste nye inden for havemode hvert år. Ser jeg nogle af mine udstillinger, eller noget der ligner, i et byggemarked eller andre steder. Så smider jeg min udstilling ud, siger Frank Lentfert.

Frank vil gerne væk fra den gamle planteskolestil med masser af potter på rad og række, parat til udplantning. Godt nok skal potterne bevares, de skal bare på lager. Hele planteskolen skal med tiden omlægges så gæsterne i højere grad vælger hvilke planter de vil købe efter at have set dem i inspirationshaven.

Fremtiden er lagt i Grejsdalen

Frank havde inden emigrationen til Danmark arbejdet 15 år i et hollandsk havefirma, hvor han var konsulent. Han rådgav om haveindretning og materialer. Men det var hårdt arbejde, og sammen med familien fandt Frank ud af at han ville prøve noget nyt.

Projektet i Grejsdalen er først lige gået i gang for Frank og familien. Men det ligger allerede fast at de ikke tager tilbage til Holland igen.

– Jeg ser store muligheder i Danmark, det er her vores fremtid ligger, siger Frank Lentfert.

Hjælp fra brormand

De store bede mellem gangene er stadig i forvandling. Der mangler stadig at blive plantet næsten 2000 stauder ud inden haven er færdig. Ikke et job der bliver overstået i løbet af weekenden.

Derfor har Frank også fået sin bror på besøg fra Holland for at hjælpe med udplantningen.

– Min bror kom i søndags, og han skal lige give en hånd med, ellers når vi det ikke. Juni og juli er altid travle måneder. Mange finder først nu ud af, at deres haver lige skal have en omgang, siger Frank Lentfert og kigger over på broderen der ligger på knæ for at få de 2000 stauder i jorden.

Stuen og terrassen skal gro sammen

Der vil blive større sammenhæng mellem stuen og terrassen. Mellem inde og ude. Her i haven vil jeg gerne vise mulighederne. Så når du sidder i stuen, så føles stuen meget større fordi de samme fliser går helt ud på terrassen, siger Frank Lentfert. Fliser indendørs er stadig ikke noget almindeligt syn her i landet. Med undtagelse af badeværelset. Men det vil der blive lavet om på de kommende år. Den eneste forskel på indendørs og udendørs fliser i natursten er tykkelsen. Indendørs fliser er ikke så tykke for at gulvvarmen stadig kan mærkes.

Kilde: Din bolig – Juni 2009

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s