Belægning og udvendige terrasser med fliser og natursten.

Lige et par ord til bloggen.

Nu er det sommer.

Der er så meget at skrive om, og det gør alle de andre haveskribenter også, så det vil være unødigt at fylde mere på. der vil altid kunne findes mange ord til det emne, og fjernsynet er tillige fyldt med udsendelser om det.

Belægning og terrasser.

Det jeg imidlertid vil skrive lidt om, er belægning. Hvorfor? Fordi netop det emne er, synes jeg, mindst lige så vigtigt som alt andet i forbindelse med uderummet. Det er det, man kan komme nemt over, spare en del penge i udførelsen, og ellers gå og ærgre sig over i lang tid, hvis det ikke bliver gjort ordentligt fra starten.

Man skal lave den slags arbejde grundigt, fordi det er tungt, og det er blivende, og sidst, valget af fliserne skal passe i helheden til huset og haven. Det er ikke bare en indkørsel eller en sti eller en terrasse, det er steder man vil skulle gå på, køre på, og opholde sig på, når det er vejr til det.

Man starter med bundopbygningen, og der siger normerne, at der under kørearealer (indkørslen) skal være 12-15 stabilt grus, som komprimeres, og derefter op til 3 cm sand, som tillige komprimeres, før det rettes af til belægningen. Jeg skal ikke komme ind på, hvordan kravene ellers, hvis det viser sig, at bunden under bunden ikke er bæredygtig, så må man tale med en anlægsgartner for videre information.

Til stier og terrasser bygges også op med en bund bestående af 20 cm. sand. Det er ikke for meget, normerne siger faktisk, at det vil være forsvarligt at bygge op med 8 cm. stabilt grus og 10 cm. sand. Personligt synes jeg, at det er bedre med de 20 cm. sand, idet det har en bedre nedsivningsevne af overfladevand end hårdt komprimeret stabilt grus med sand over. Laget må i hvert fald ikke være tyndere, ellers kan man godt komme i problemer over tid.

Dernæst skal man, når sandet er rettet af, huske på afvanding væk fra bygninger . Der siger normen, også med forskellige værdier skrevet ad hensyn til type belægning, at faldet væk fra huset skal være minimum 10 promille, eller skrevet 10 0/00, d.v.s. et fald på 1 cm. pr. løbende meter væk fra huset.

Overholder man de krav, er man ikke helt galt i byen.

Emnet er meget stort, og der er så meget at skrive om det, at det er svært at være kortfattet.

De ting, jeg har skitseret, er de elementære ting, man skal overholde for at komme ordentligt i gang. Det bedste vil være, netop fordi ens arbejde helst skulle holde i mange år, at kontakte en fagmand, om ikke andet, så for at få nogle gode råd til det videre arbejde.

Belægning:
Her er der virkelig frit slag. Skal det være beton, eller skal det være noget mere eksklusivt?

Betonfliser kan fås billigt. Man skal så ikke regne med, at det holder evigt. Er man til beton, skal man være opmærksom på, hvor de kommer fra, sådan at forstå, at de skal være kontrolmærkede, ellers kan man komme galt af sted. Beton kan godt være for billigt!

  • Hvad passer til hus og have, og hvad passer til tegnebogen?
  • Man skal holde sig for øje, at kvalitet følger med prisen.

Vil man imidlertid tage det ekstra skridt at vælge noget andet (arbejdet er jo det samme uanset), er vi ovre i enten brændte teglklinker eller natursten.

Teglklinker, som på hollandsk maner lægges på den høje led, er fremragende til indkørsler og stier. De er tillige fremstillet, så de kan klare alle vejrlig og tung kørsel. Og så er de skridsikre.

Her følger kvalitet virkeligt med prisen!

Taler vi om fliser i natursten, skal man bemærke at de fleste materialer jo` er flere millioner år gammelt og udvalget i farver og nuancer er talrigt, de fås i utallige typer, formater og størrelser. Og de holder!

Det er således kun et spørgsmål om stil, der sætter dagsordenen for valget, når man nu er i den boldgade, der siger god kvalitet, og som der ikke skal pilles ved i mange år.

Det sidste, der kan siges om den sag er, at når man er i gang med at planlægge uderummet i forbindelse med ny/ombygning, er det ikke uvæsentligt at overveje flere muligheder for indretning og valg af materialer. Det er trods alt noget, man skal være sammen med i mange år. Så kan det godt være en fordel, hvis man har muligheden for det, at bruge nogle andre materialer end de gængse for at opnå et andet/bedre resultat end oprindeligt tiltænkt!

Ordene er fra Anlægsgartner Aksel Nørgaard /team_flisehaven

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s