Kvartsit, marmor og kalksten som terrasse- nye fliser og sten i haven?

Hejsa.

Jeg har kigget lidt på flisehavens hjemmeside.
Vi har kigget på både fliser og natursten til terrassen. Vi har kigget på sandsten og lyse fliser der ligner lidt sandsten. Og i den forbindelse har vi lige et par spørgsmål.

  • Kan man sammenligne holdbarheden VS ændringer i overfladens farver?
  • Eller vil sandsten altid holde bedre end betonsten?
  • Er der noget om at man godt på højtryksrense sandsten, men ikke betonfliser?

Håber du kan hjælpe mig.

Mvh.
Henning

——————————————————–

Svar:

Hej Henning

Tak for din henvendelse og de gode spørgsmål.

Fra en ende af…
Sandsten bør ikke bruges udendørs, vores naturstensprodukter med et “sandstens look” er Kvartsit sten (i familie med kalksten), og derfor indeholder de også en del kalk og der vil altid være en større risiko forbundet med langtidsholdbarheden af disse produkter.
Det betyder ikke at de ikke egner sig som befæstigelse (fliser på terrassen, trappetrin, i indkørsler og til belastede kørearealer ( de er selvfølgelig tykkere…)) og det gør ikke dem til et dårlig flisevalg, natursten er altid et bedre valg end almenlige betonsten og fliser.

Kvartsit, marmor og kalksten er fantastisk smukke og med deres indivduelle struktur og farvespil, gør det det svært at finde noget andet stenmateriale der besider netop disse sammensætninger, men dertil skal også siges, at visse forbehold som skal tages i betragtning:

Kalksten

Kvartsit

Marmor

1. Kundens / brugerens forventning af det færdige resultat skal være fuld forstået. Det er en ” rustik ” og meget naturtro befæstigelse og der vil forekomme lokale ujævnheder i selve flisen, selv om de er lagt næsten perfekt… ( det kan være upraktisk når stole og borde evt. vipper ) og hvis forventningerne var en jævn og ligeret terrasse, ja så ” knækker filmen lidt “.

 

byzanthium-finish

2. Alle vores Kvartsit sten og fliser er kallibreret på bagsiden og de er derfor meget ens i højden og ikke særlig svære at ligge, men generelt når man arbejder med natursten skal der bruges lidt tid til at sortere fliserne ( 10-30 % ) for at få det absolutte bedste resultat ud at ” anstrengelserne “. Enkelte fliser kan være særlige rustikke og vil ikke være praktiske at etablere – lige der hvor evt. terrasse bordet og stolene skal stå, men de vil kunne anvendes med fordel i kanterne, som tilskæringere ved huset osv.

Opreij Natuursteen

3. Kvartsit varierer som sagt meget i farven og når de er ” våde / fugtige ” fremstår farver og struktur fremragende og det vil være sådan for altid, dog vil rene og tørre fliser, indenfor et års tid, blive lidt matte og ” støvet ” i farven.

flamingo-pink-hard

 

4. Jeg vil ikke anbefale at højtrykrense Kvartsit og det skyldes at disse stensorter er lidt ligesom skifer i dannelse, de er lagopbygget ( alså fra naturens side ) og kan så at sige flækkes fra hinanden. Her vil et højt tryk fra en lille dyse være med til at ” åbne ” for sprækker og løse lag, så vand og jord vil kunne trække ind under  – og det er jo ikke godt… så kommer der frost og så har vi balladen.

5. Kvartsit og sandsten skal have minimum 2 cm fald og der må ikke stå ” varigt ” vand, som i f.eks slunder og ved kanter ( græsplanen er evt. højere end terrassen og så kan vandet ikke trække hurtig nok væk fra belægningen og vandet samles netop her i en længere periode, det er ikke godt ).
Det var forbehold som gerne skulle tages med i betragtning – inden valget falder på netop Kvartsit- fliser og sten.

– Når det så er sagt, kan vi ikke komme udenom at disse produkter er utrolig smukke og livsgivende, de falder nemt ind i de naturlige omgivelser og passer godt ind i næsten en hver have og fliserne står også godt til, både gamle og nye hus / bygnings -design.

kbhv_houzz_-12

Jeg vil anbefale at bestille ca. 2-4 % flere fliser end det beregnede areal, så skal der ikke gåes på kompromi under selve omførelsen at befæstigelsen og der er lidt fliser i overskud, som så kan gemmes til evt. senere udskiftning…

Terrasser og ligende opholdsarealer kan med fordel indrammes med en BORT! 

Giv terrassen en bort, og få skabt en visuel ramme omkring de store terrassefliser. Forstærk det sanselig udtryk og gør det nemmere at indrette. Jeg kan personlig godt lide en betydelig kontrast mellem bortens farve og farven (nuancen) på selve terrassen.

Brug ikke højtrykstenser til : Almenlige betonfliser og sten og naturstensmaterialet som sandsten og skifer.

Natursten som Granit og Basalt er de bedst egenede, men der er ligeledes betydelig mindre vedligeholdelse ved vores specielt coatede betonfliser og de hårdtbrændte teglklinker og de kan med fordel let højtrykstenses, dog vil jeg lige sikre mig først, prøve i et diskret lille hjørne at belægningen og se hvordan materialet reagerer.

Basalt

basalt natursten (3).jpg

Granit

granit natursten 14.jpg

Hårdtbrændte klinker

klinker uderum (7).jpg

Jeg er en del af team/flisehaven og kan træffes i den udendørs fliseudstilling i Vejle. At udvælge de rigtige produkter, bruge dem fornuftig og i sammenhæng med ens valgte stil – har den vigtigste betydning for helhede, både nu og på lang sigt. Kvalitet følger som regl også prisen.

Vi har naturstensprodukter fra alle tænkelige lande og sortimentet indeholder flere end 1500 forskellige former, farver og formater + alle de kombinations muligheder som efterfølgende er med til at give anlæget et fantastisk helhedsindtryk og brugerene en god rumoplevelse – rum for nydelse Smiley, der blinker

Det var ordret, håber du fik noget at arbejde med og i er altid velkommen til at besøge os i Vejle, så kan vi fremvise og sammensætte lige som hjertet begære.

——————————————————–

Hej Palle

Jeg vil blot sige dig mange mange tak for dit utroligt fyldestgørende svar. Nu er jeg blevet meget klogere. Tak for din tid.

Mvh Henning

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s